فهرست مطالب

مدیریت سرمایه اجتماعی - سال هشتم شماره 1 (بهار 1400)

مجله مدیریت سرمایه اجتماعی
سال هشتم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حامد هاشمی، مجتبی طبری*، علی فرهادی محلی، علی رضا معطوفی صفحات 1-28
    در این تحقیق، ضمن توجه به حوزه توانمندساز ها، با هدف توسعه مدل خودارزیابی مبتنی بر رویکرد چارچوب عمومی، ارزیابی CAF انجام پذیرفت. این پژوهش بر اساس نتیجه توسعه ای و کاربردی، بر اساس هدف توصیفی، و از حیث نحوه گردآوری و تحلیل داده ها ترکیبی است. جامعه آماری پژوهش شامل اعضای هییت علمی گروه مدیریت دانشگاه پیام نور سه استان گیلان و مازندران و گلستان بود که جامعه خبره این تحقیق را تشکیل دادند. بعد از مطالعه کتابخانه ای، برای جمع آوری داده ها، از روش مصاحبه استفاده شد و در ادامه برای تحلیل داده های کمی روش تحلیل عاملی تاییدی و تکنیک های آنتروپی شانون و دیمتل به کار رفت. بر اساس یافته ها، مدل خودارزیابی CAF در حوزه توانمندسازها با سه متغیر مسئولیت پذیری، سرمایه اجتماعی، و اخلاق حرفه ای توسعه یافت و رتبه بندی توانمندسازها با روش آنتروپی شانون به ترتیب شامل رهبری، استراتژی، فرایندها، کارکنان، مسئولیت پذیری اجتماعی، اخلاق حرفه ای، شراکت ها، و منابع و سرمایه اجتماعی تشخیص داده شد و نتایج رتبه بندی و وزن توانمندساز ها برای تعیین امتیاز آن ها در مدل توسعه یافته به کار رفت. روابط بین توانمندسازها نیز به کمک تکنیک دیمتل به دست آمد و نتایج دیمتل نشان داد توانمندساز های رهبری، استراتژی، منابع و شرکا، فرایندها، مسئولیت پذیری، و اخلاق حرفه ای توانمندساز های هسته ای و کلیدی هستند و باید در مدل CAF توسعه یافته در پیام نور در اولویت قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آنتروپی شانون، تکنیک دیمتل، خودارزیابی، رویکرد چارچوب عمومی ارزیابی، عملکرد سازمانی
  • ناصر سیف اللهی*، نادر اسکندری صفحات 29-51

    هدف تحقیق حاضر بررسی تاثیر هوش هیجانی و سرمایه اجتماعی بر رضایت تحصیلی دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی بود. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا توصیفی بود. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد بود. جهت سنجش روایی پرسشنامه از روش تحلیل عاملی تاییدی و جهت ارزیابی پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شد. جامعه آماری تحقیق دانشجویان کارشناسی ارشد ورودی سال 1397 1398 دانشگاه محقق اردبیلی، به تعداد 2674 نفر، بودند که نمونه‏ای متشکل از 336 نفر به روش تصادفی در دسترس جهت پاسخگویی به پرسشنامه ‏ها انتخاب شدند. جهت آزمون فرضیه های تحقیق از روش مدل سازی معادلات ساختاری به کمک نرم افزار لیزرل استفاده شد. یافته ‏های پژوهش حاکی از تایید تاثیر هوش هیجانی و سرمایه اجتماعی بر رضایت تحصیلی دانشجویان بود. همچنین نتایج نقش میانجی‏گری سرمایه اجتماعی را تایید کرد.

    کلیدواژگان: رضایت تحصیلی، سرمایه اجتماعی، هوش هیجانی
  • مهدی شیدائیان*، زینب شیدائیان صفحات 53-70
    فقدان یا کمبود سرمایه اجتماعی در ارتباط با نهاد قضایی به معنای بی اعتمادی شهروندان به عدالت گستری آن دستگاه و در نتیجه عدم مشارکت عمومی با مسیولان و ماموران این نهاد است. افزایش جرایم و تکرار آن ها و نقض قوانین نشان دهنده کاهش سرمایه اجتماعی نهاد قضایی میان جامعه است. پژوهشگران در پژوهش حاضر درصدد آن بودند که با تحلیل منطقی اسناد و مدارک مرتبط و بر مبنای پژوهش های پیشین به بررسی ابعاد مدل کارآمد روابط پلیس و دادسرا از منظر افزایش سرمایه اجتماعی بپردازند و در تحلیل های خود به این نتیجه رسیدند که احیای پلیس قضایی به افزایش سرمایه اجتماعی کمک می کند. در این نوشتار پیشنهاد می شود در فرایند احیای پلیس قضایی به بهبود روابط سازمانی نیروی انتظامی با سازمان دادسرا در قالب ارتباط شبکه ای توجه شود. همچنین توصیه می شود در سازمان دادسرا و ارتباطی که با پلیس قضایی زیرمجموعه خود دارد سازمان دادسرا با به کارگیری ظرفیت های مدل ارتباط شبکه ای به انعطاف بخشی بیشتر در مدل سلسله مراتبی بپردازد.
    کلیدواژگان: پلیس قضایی، دادسرا، سرمایه اجتماعی، قوه قضاییه، مدل ارتباط
  • حسن صالحی، رضا سپهوند*، سید نجم الدین موسوی صفحات 71-97

    بر اساس نظر بوردیو، سرمایه نمادین کلید نفوذ در قلب ها و القای مشروعیت و مقبولیت برای اطاعت دیگران از مدیر است. بر این اساس، هدف از این پژوهش طراحی مدل سرمایه نمادین رهبران در سازمان های فرهنگی ایرانی با رویکرد ساختاری تفسیری (ISM) بود. ازاین رو، از طریق مطالعات اسنادی و کتابخانه ای، ده عامل بازتولید سرمایه نمادین بر اساس رویکرد تبدیل سرمایه ها جمع آوری شد. در ادامه با اخذ نظر خبرگان دانشگاهی و مدیران فرهنگی این مولفه ها تایید و تصحیح شد و بر اساس نظر مدیران سازمان مورد مطالعه با روش مدل سازی ساختاری تفسیری مدل نهایی در شش سطح ایجاد شد. نتیجه اینکه برای شکل گیری سرمایه نمادین در رهبران سازمان های فرهنگی مهم ترین عامل شایستگی های اوست. در سطوح بعدی خروجی ها و نتایج و سپس کسب افتخارات سازمانی جای دارند که با تبلیغات و برندسازی شخصی می توان زمینه ایجاد دارایی های اقتصادی ملموس و ناملموس، سرمایه اجتماعی (اعتماد، حمایت)، و شهرت را به مثابه ثمره سرمایه نمادین برای رهبر ایجاد کرد. در انتها بر اساس تحلیل MICMAC مولفه های مدل از نظر میزان نفوذ و وابستگی در ماتریس چهارگانه جایابی شدند.

    کلیدواژگان: بوردیو، رهبری، سرمایه نمادین، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • سلیم عباسی، علی صابری*، عاطفه اسد زاده صفحات 99-121

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی و اولویت ‏بندی مولفه های سرمایه اجتماعی در تیم ملی هندبال بود. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها آمیخته به صورت کیفی و کمی است. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش شامل استادان مدیریت ورزشی (آشنا با مفاهیم سرمایه اجتماعی)، بازیکنان، مربیان، و مدیران صاحب نظر در باشگاه‏های لیگ برتر هندبال بودند که به صورت گلوله برفی انتخاب شدند و حجم نمونه تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت (12 مصاحبه با 11 نفر). جامعه آماری بخش کمی پژوهش شامل بازیکنان تیم ملی هندبال بزرگ سالان (آقایان)، کادر فنی، و مدیران باشگاه های لیگ برتر هندبال بودند و بر اساس روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه تحقیق مشخص شدند (21 نفر). ابزار گردآوری تحقیق پرسشنامه مستخرج از بخش کیفی بود که با توجه به روش تاپسیس طراحی شده بود. این پرسشنامه به صورت کلی نشان دهنده پنج مولفه سرمایه اجتماعی بود؛ شامل هنجارهای اجتماعی، انسجام اجتماعی، حمایت اجتماعی، اعتماد اجتماعی، روابط اجتماعی. نتایج نشان داد مولفه ‏های روابط اجتماعی، حمایت اجتماعی، انسجام اجتماعی، اعتماد اجتماعی، و هنجارهای اجتماعی به ترتیب مهم‏ترین مولفه ‏های سرمایه اجتماعی در تیم ملی هندبال اند. بنابراین، توجه به هر یک از این مولفه‏ ها با توجه به ترتیب اهمیت آن ها می‏تواند کیفیت تیم ملی هندبال را بهبود بخشد و به کسب نتایج بهتر در بعد عملکرد و بهبود روابط متقابل و راضی‏کننده با سرمایه‏ هایی مثل هوادارها و دیگر گروه‏های مرتبط با تیم ملی منجر شود.

    کلیدواژگان: انسجام اجتماعی، تیم ملی هندبال، حمایت اجتماعی، روابط اجتماعی، سرمایه اجتماعی
  • حامد جوکار* صفحات 123-149

    سرمایه اجتماعی دارای تعاریف مختلف است. اما، فارغ از تفاوت های موجود، یکی از محورهای اصلی این مفهوم ارتباطات و روابط شبکه ای و گروهی است. بر این اساس، کنشگری افراد یا حکومت ها برای مداخله در چگونگی روابط و مناسبات اجتماعی بر کاهش یا افزایش سرمایه اجتماعی اثر مستقیم می گذارد. از آنجا که حکومت نبوی الگویی مناسب برای حکومت های اسلامی به شمار می رود، می توان با بررسی کنش های حکومتی ایشان راه کارهایی برای افزایش سرمایه اجتماعی جوامع اسلامی به دست آورد. بنابراین، هدف از این پژوهش کشف اصول و راهکارهای افزایش سرمایه اجتماعی مبتنی بر سیره عملی پیامبر (ص) است. در این پژوهش سعی شد، با نگاه توصیفی اکتشافی و روش تحلیل مضمون اسنادی، روش ایشان در اصلاح روابط و مناسبات اجتماعی و تشکیل جامعه اسلامی از سیره استخراج و در ادامه اثر آن اقدام یا اصل در کیفیت روابط اجتماعی بررسی شود. ایجاد امت واحده اسلامی بر مبنای برادری، گسترش عدالت و مبارزه با تبعیض، پاسداشت حقوق اقلیت ها و گسترش مفهوم جامعه، و تعیین معیار تابعیت از اصول عملی برآمده از سیره پیامبر (ص) در اصلاح روابط و مناسبات اجتماعی و ایجاد ساختار مناسب اجتماعی است که به افزایش سرمایه اجتماعی مسلمانان منجر شد.

    کلیدواژگان: ارتباطات اجتماعی، اصلاح مناسبات، اصول اجتماعی، حکومت نبوی، سیره اجتماعی پیامبر(ص)
  • مهدی صدرزاده*، مونا بیات، مریم اخوان خرازیان صفحات 151-179

    با توجه به نقش بنیادین ارزش ها، به منزله یکی از ابعاد سرمایه اجتماعی، اثر انکارناپذیر ارزش های مشترک بر سرمایه اجتماعی و اهمیت شبکه‏ها و هنجارهای اجتماعی در آن، هدف از این پژوهش مطالعه این مطلب است که بیشترین ارزش هایی که اینفلوینسرها با استفاده از سرمایه اجتماعی بالای خود در جوامع هدفشان انتشار داده‏اند چیست؟ کدام ارزش ها در جوامع مخاطب آن ها بیشترین مطلوبیت را دارد؟ و آیا اینفلوینسرها در توسعه ارزش مشترک با مخاطبان خود موفق عمل کرده‏اند؟ نقش زمینه در اولویت‏بندی نظام ارزشی بررسی شد. این پژوهش در بستر شبکه ‏اجتماعی اینستاگرام انجام‏ شد. نمونه شامل 240 پست اینستاگرامی بود که با روش غیراحتمالی هدفمند استخراج شد. بدین صورت که ابتدا 8 اینفلوینسر دارای بالاترین سرمایه اجتماعی گزینش و پست‏های آن ها طی سه سال بررسی شد و 10 پست برتر آن ها در هر سال از لحاظ مطلوبیت برای مخاطب (بر اساس تعداد لایک) انتخاب شدند. این پژوهش میدانی، از لحاظ ماهیت داده‏ها کیفی، از لحاظ قطعیت اکتشافی، و از منظر نتایج کابردی است. پژوهش حاضر به لحاظ تمرکز بر ارزش ها، که از ابعاد سرمایه اجتماعی است، و بررسی توسعه ارزش مشترک، که نقش اساسی در افزایش سرمایه اجتماعی دارد، در مطالعات سرمایه اجتماعی منحصربه فرد است و نتایج ارزشمند و کاربردی در زمینه بیشترین ارزش هایی که اینفلوینسرهای داخلی و خارجی دارای بیشترین سرمایه اجتماعی ، انتشار داده و نیز اولویت ارزش های مطلوب در جوامع داخلی و خارجی به دست آورده ‏است. همچنین، مشخص کرد اینفلوینسرها در توسعه ارزش مشترک با جوامع هدف خود تا حد زیادی ناکام بوده‏اند. و در نهایت نشان داد نظام ارزشی در جوامع مختلف با یک دیگر متفاوت است.

    کلیدواژگان: ارزش، ارزش مشترک، اینفلوئنسر، سرمایه اجتماعی، شبکه های اجتماعی
|
  • Seyed Hamed Hashemi, Mojtaba Tabari *, Ali Farhadi Mahalli, Alireza Matoufi Pages 1-28
    This research has been done with regard to the field of enablers in order to develop a self-assessment model based on the general common assessment framework (CAF). This study was developmental and applied in terms of results, descriptive in terms of purpose, and mixed-method in terms of data collection and analysis. The statistical population of the study included the faculty members of the management departments of Payame Noor University in the three provinces of Guilan, Mazandaran, and Golestan in Iran, who formed the expert community of this research. After library research, the interview method was used to collect data, and then the confirmatory factor analysis method as well as Shannon entropy and Demetel technique were used to analyze the quantitative data.Based on the findings, the CAF self-assessment model in the field of enablers was developed with the three variables of social responsibility, social capital, and professional ethics. Moreover, the ranking of enablers was done using Shannon entropy method. These included leadership, strategy, processes, employees, social responsibility, professional ethics, partnerships, resources, and social capital. The ranking results and the weight of enablers were used to determine their score in the developed model. Relationships between enablers were also obtained using the Dematel technique. Dematel technique results showed that leadership, strategy, resources and partners, processes, social responsibility and professional ethics enablers are the core and key enablers and should be prioritized in the CAF model developed for the Payame-Noor University.
    Keywords: Self-assessment, organizational performance, common assessment framework, Shannon Entropy, DEMATEL technique
  • Naser Seifollahi *, Nader Eskandari Pages 29-51

    The purpose of this study was to investigate the effect of emotional intelligence and social capital on students' academic satisfaction at University of Mohaghegh Ardabili. This research was applied in terms of purpose and descriptive in terms of implementation method. The data collection tool was a standard questionnaire. Confirmatory factor analysis was used to assess the validity of the questionnaire and Cronbach's alpha was used to evaluate its reliability. The statistical population of the present study was comprised of 2674 graduate students of the University of Mohaghegh Ardabili (2018-2019). A sample of 336 students was selected through convenience sampling to answer the questionnaire. To test the research hypotheses, the structural equation modelling was applied using LISREL 8.58 software. Findings indicate the effect of emotional intelligence and social capital on students' academic satisfaction. The results also confirmed the mediating role of social capital.

    Keywords: Emotional intelligence, Social capital, Academic Satisfaction
  • Mahdi Sheidaeian *, Zeinab Sheidaeian Pages 53-70
    The lack of social capital in the judiciary system means the citizens' distrust of the justice of that institution and, consequently, the lack of public cooperation with its officials and agents. The increase in the number of crimes and their repetition and the violations of laws indicate a decrease in the social capital of the judiciary within a society. The present article seeks to logically analyze the related documents and use the previous research to examine the dimensions of the efficient model of police-prosecution office relations in order to find solutions to increase the judiciary social capital. This article concludes that the restoration of the judicial police helps increase the social capital. We suggest that attention might be paid to the improvement of the law enforcement organization's relationship with prosecutor’s office in the form of network communication in the process of judicial reform. It is also recommended that the prosecutor’s office employ the capacities of the network communication model in its relationship with its related judicial police and show more flexibility in the hierarchical model.
    Keywords: judicial police, Prosecution office, Relationship Model, Social capital, judiciary
  • Hasan Salehi, Reza Sepahvand *, Seyed Najmeddin Mousavi Pages 71-97

    According to Bourdieu, symbolic capital is the key to influence hearts and instill legitimacy and acceptance for a manager so that others obey him/her. Accordingly, the purpose of this study was to design a symbolic capital model of leaders in the Iranian cultural organizations through structural-interpretive modeling (ISM). Therefore, 10 factors of the symbolic capital reproduction were collected through documentary and library research and based on the capital conversion approach. Then, by obtaining the opinion of academic experts and cultural managers, these components were confirmed and corrected, and based on the opinion of the managers of the studied organization and through the structural-interpretive modeling, the final model was created at six levels. The results showed that the most important factor for the formation of symbolic capital in the leaders of cultural organizations is their competencies. The next levels included their output and attainment of organizational honors. If these are combined with advertisement and personal branding, they can set the ground for the achievement of tangible and intangible assets, creation of social capital (trust, support), and attainment of reputation as the products of symbolic capital for the leader. Finally, based on MICMAC analysis, the components of the model were located in the quadratic matrix in terms of penetration and dependence.

    Keywords: symbolic capital, Bourdieu, Leadership, Structural-interpretive modeling
  • Salim Abbasi, Ali Saberi *, Atefeh Asadzadeh Pages 99-121

    The purpose of this study was to identify and prioritize the components of social capital in the Iranian national handball team. This study was applied in terms of purpose, and it used mixed-method research to collect data. The statistical population of the qualitative phase of the study consisted of sport management professors (who were familiar with the concepts of social capital) and some players, coaches, and managers of Iranian Handball Premier League clubs. The snowball sampling was adopted and continued until theoretical saturation (12 interviews with 11 people) was achieved. The statistical population of the quantitative part of the present study consisted of adult Iranian handball national team players (men), technical staff, and managers of the Iranian Handball Premier League clubs, out of which a sample was selected through purposive sampling method (n = 21). The data collection tool was a questionnaire extracted from the qualitative phase that was designed according to the TOPSIS method. The questionnaire generally identified five components of social capital, including social norms, social cohesion, social support, social trust, and social relations. The results showed that the components of social relations, social support, social cohesion, social trust and social norms are the most important components of social capital in the Iranian national handball team, respectively. Therefore, the consideration of these components in the order of their importance can improve the quality of the Iranian national handball team, resulting in better performance outcomes and improved and satisfactory interactions with capitals such as fans and other groups related to the Iranian national handball team.

    Keywords: Social relationships, Social support, Social cohesion, Social capital, Iranian national handball team
  • Hamed Jokar * Pages 123-149

    Social capital has different definitions, but regardless of the differences, one of the main axes of this concept regards connections and network/group relations. Accordingly, the activism of individuals or governments in social relations has a direct effect on reducing or increasing social capital. Since the Prophetic government is a suitable model for Islamic governments, strategies for increasing the social capital of Islamic societies can be obtained by examining his governmental actions. Therefore, the purpose of this article is to discover the principles and strategies for increasing social capital based on the conduct of the Prophet (PBUH). In this article, a descriptive exploratory approach and document content analysis method are used to extract his method in improving social relations and forming an Islamic society. Then the effect of that action or principle on the quality of social relations is examined. Creating a united Islamic nation based on brotherhood, expanding justice and combating discrimination, protecting the rights of minorities, expanding the concept of society, and determining the standard of citizenship are among the practical principles derived from the conduct of the Prophet (PBUH) in reforming social relations and creating a proper social structure. These principles have increased the social capital of Muslims.

    Keywords: Social principles, social relations, Reforming the relations, Government of the Prophet (PBUH), Conduct of the Prophet (PBUH)
  • Mehdi Sadr Zadeh *, Mona Bayat, Maryam Akhavan Kharazian Pages 151-179

    Considering the fundamental role of values ​​as one of the dimensions of social-capital, the undeniable effect of shared-values ​​on social-capital, and the importance of networks and social norms in it, the purpose of this study is to answer these questions: “What are the values ​​that influencers most commonly disseminate in their target communities using their high social-capital?”, “Which values ​​are most desirable in their target communities?” and “Have they been successful in developing shared-values with their audience?” We also examined the role of context in value system prioritization. This research was conducted in the context of Instagram social network. The sample consisted of 240 Instagram posts that were extracted by non-probability purposive sampling method. First, eight influencers with the highest social-capital were selected, their posts during 3 years were reviewed, and their top 10 posts each year (in terms of desirability for the audience, determined based on the Likes) were selected. This field-based research is qualitative in terms of data type, exploratory in terms of certainty, and applied in terms of findings. It is unique in social-capital studies as it focuses on values ​​as one of the dimensions of social capital and examines the shared-values ​​that play a key role in increasing social-capital. It has also achieved valuable and practical results about the most common values that domestic and foreign influencers with the most social-capital have disseminated, as well as the priority of desirable values in these societies. It has also found that influencers have largely failed to develop shared-values with their target communities. Finally, it has been shown that the value system is different in different societies.

    Keywords: Social capital, Value, shared value, Influencer, social networks